στη σελίδα μας θα βρείτε δραστηριότητες, ιδέες,υλικό, ....... για το νηπιαγωγείο !!!

" καλή εξερεύνηση "

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

το σπάσιμο του ροδιού και χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις.....



ποδαρικό στο 2020 με το σπάσιμο του ροδιού ...






Η ροδιά κατείχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις των ανθρώπων...

θεωρούνταν δέντρο που συμβολίζει τον πλούτο και τη γονιμότητα ... 

η ροδιά ταυτίστηκε με το πρωτοχρονιάτικο έθιμο, 

με το «σπάσιμο του ροδιού» στην είσοδο του σπιτιού...

Πρόκειται για έθιμο που φέρεται να ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και να καθιερώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Ο νοικοκύρης του σπιτιού σπάει το ρόδι πίσω από την κεντρική είσοδο λέγοντας την ευχή: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά». 

Υπάρχει και άλλη ευχή που είναι η εξής:«Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος».

Παλαιότερα, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία για τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και για να υποδεχθούν τον νέο χρόνο. Επιστρέφοντας στο σπίτι, ο νοικοκύρης έχει στην τσέπη του ένα ρόδι και είναι αυτός που θα κάνει ποδαρικό, κρούοντας το κουδούνι. 
Μόλις του άνοιγαν έμπαινε στο σπίτι με το ρόδι στο χέρι και έτσι έκανε το ποδαρικό του. Πάντα έμπαινε με το δεξί πόδι και αμέσως μετά έσπαγε το ρόδι πίσω από την πόρτα. Σύμφωνα με την παράδοση όσο πιο πολλά και κατακόκκινα είναι τα σπόρια του ροδιού τόσο που πλουσιοπάροχος και ευλογημένος θα είναι ο νέος χρόνος.
Εννοιολογικά το ρόδι σημαίνει «ροή» και «δύναμη», μία έννοια που προσέλαβε στην αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του ροδιού συμβόλιζαν την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη.


Στην ελληνική μυθολογία η ροδιά συμβολίζει τη γονιμότητα και την αφθονία. Σημειώνεται ότι είναι το φρούτο της θεάς Ήρας, η οποία αναπαριστάται στα γλυπτά να κρατά μια ροδιά



689933 d98d53f438 ba12c6ad60a51b12 - Το σπάσιμο του ροδιού ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, ποιος ο συμβολισμός του;



Επίσης, σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Αφροδίτη ήταν εκείνη που συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, καθώς η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.


689933 8ff450b553 8af88ae96cebce7e - Το σπάσιμο του ροδιού ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, ποιος ο συμβολισμός του;


Παράλληλα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη και τη μετέφερε στον Κάτω Κόσμο, της έδωσε να φάει ρόδι. 

Εκείνη έφαγε μόνο λίγα σπόρια και έτσι έπρεπε να περνά τους έξι μήνες του έτους στον κάτω κόσμο, τον Πλούτωνα, που θεωρητικά είναι ο χειμώνας, και τους άλλους έξι στον επάνω κόσμο, που ταυτίζεται με την εποχή του καλοκαιριού.






 και αφού γνωρίσαμε το έθιμο, με το σπάσιμο του ροδιού..... 

σε βιβλιαράκι ρόδι, μεταφέραμε τις χριστουγεννιάτικες μας αναμνήσεις ...

το βιβλιαράκι ρόδι μπορείτε να το εκτυπώσετε:  ΕΔΩ







Καλή Χρονιά !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: